HABERLER

Index

Ajanda

Anket

Devlet

Dosya

Gündem

Haber

İletişim

Linkler

Medya

Tarihçe



 
 





KKTC TC Rum-Yunan Dünya
KKTC:
 
 
- DENKTAŞ,  YENİ KABİNEYİ ONAYLADI.

LEFKOŞE (MAK AJANS)- KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat başkanlığında kurulan CTP-DP koalisyon hükümetinin kabinesini onayladı. Bakanlar Kurulu listesi şöyle:
Başbakan: Mehmet Ali Talat (CTP), Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı: Serdar Denktaş (DP), İçişleri Bakanı: Özkan Murad  (CTP), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Erkan Emekçi (DP), Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı: Hüseyin Celal (CTP), Milli Eğitim ve Kültür Bakanı: Erbil Akbil (CTP), Maliye Bakanı: Ahmet Uzun (CTP), Gençlik ve Spor Bakanı: Özkan Yorgancıoğlu (CTP), Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı: Ömer Kalyoncu (CTP), Ekonomi ve Turizm Bakanı: Derviş Kemal Deniz (DP), Tarım ve Orman Bakanı: Raşit Pertev (DP).  (08.03.2005)

*

- KKTC'DE ERKEN GENEL SEÇİMLER YAPILDI

LEFKOŞE (MAK AJANS)- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Milletvekilliği Erken Genel Seçimi 20 Şubat 2005, Pazar günü gerçekleştirildi. Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı resmi olmayan sonuçları şöyle:
Toplam Sandık Sayısı: 575, Açılan Sandık Sayısı: 575, Kayıtlı Seçmen Sayısı: 147249, Oy Kullanan Seçmen Sayısı: 119009, Geçerli Oy Toplamı: 1294009. Seçime Katılma Oranı (%): 80.82.

Partiler:        Aldığı oy:           Yüzdesi:    Mv.
CTP            577444              44.51        24
TKP              31210                2.41         -
DP               174721             13.47          6
MAP               6519                0.50         -
YP                20832                1.61         -
BDH             75747                5.84          1
UBP            410813             31.67         19
Bağımsızlar          58                     -           -

Öte yandan, Adalet Bakanı Hükümet Sözcüsü Çiçek, yaptığı açıklamada, KKTC'de 17 Nisan'daki Cumhurbaşkanlığı seçimi ve AB süreci göz önünde tutulduğunda hükümetin bir an önce kurulmasının önemine işaret etti.  (21.02.2005)

*

- SEÇİM İZLENİMLERİ

KKTC'deki erken seçimlerden Başbakan Mehmet Ali Talat'ın CTP'si yüzde 44,4 oy alarak zaferle çıktı. Hükümet ortağı DP ise yüzde 13,5 oy aldı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 14 ay aradan sonra yeniden sandık başına gitti. Adada çözümü destekleyen Mehmet Ali Talat'ın Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), oy oranını 10 puan artırdı ve 44,4 ile birinci parti çıktı. 7 partinin katıldığı seçimlerde Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş'ın liderliğindeki Demokrat Parti (DP) yüzde 13,5 oy aldı.
Mustafa Akıncı'nın Barış ve Demokrasi Hareketi (BDH) yüzde 5,8 oy ile barajı geçti. Derviş Eroğlu'nun Ulusal Birlik Partisi (UBP) ise yüzde 31,7 oy aldı. Bu sonuçlara göre CTP 25, UBP 18, DP 6 ve BDH 1 milletvekili çıkardı. Hiçbir parti salt çoğunluk olan 26 milletvekiline ulaşamadığı için KKTC, yine koalisyonla yönetilecek. Başbakan Talat'ın Serdar Denktaş ile ortaklığı devam ettirmesi bekleniyor.
Mehmet Ali Talat, seçim sonuçlarının belli olmasından sonra düzenlediği basın toplantısında Kıbrıslı Türklerin, Annan Planı'nın oylandığı 24 Nisan referandumu ile ortaya koyduğu düşünce ve vizyonun hâlâ geçerliliğini koruduğunu vurguladı. Sonucun köklü bir iktidar değişikliğinin ilk adımı olduğunu ifade eden CTP lideri, genel seçimlerle cumhurbaşkanlığı seçimleri arasında bağlantı kurulmasının hata olduğunu kaydetti. Başbakan Talat, koalisyon için bugünden itibaren görüşmelere başlayacağını söyledi. Halkın verdiği destekle dış dünyaya da söyleyecek sözlerinin olduğunu ifade eden Talat, "Sanıyorum ki dış dünya Kıbrıs Türk halkının bu kararlılığı karşısında sözümüzü daha iyi dinleyecektir." şeklinde konuştu. Serdar Denktaş da halkın, oylarıyla hükümetin politikalarına onay verdiğini gösterdiğini belirtti.
Avrupa Birliği ise seçimleri Mehmet Ali Talat'ın kazanmasından memnun olduğunu açıkladı. AB Komisyonu, Kıbrıs Türk toplumunun tecridine son verme konusunda kararlı olduğunu vurguladı.
Seçim sonuçları için ‘Hayırlı olsun’ diyen UBP lideri Eroğlu, hakkında çıkan istifa söylentilerini yalanladı. Seçimlere katılım oranının yüksek olduğuna dikkat çekerek, KKTC halkına gösterdikleri demokratik tavır ve duruş ile soğukkanlılıklarından ötürü teşekkür etti. Eroğlu, istifa edip etmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, daha önce yaptığı açıklamalarda “son kez bir milletvekili seçimlerinde partisinin başında olacağını açıklamış olduğunu” kaydetti. Bir sonraki seçimlerde partisine bir nefer olarak hizmet edeceğini söylediğini belirten Eroğlu, “İstifa söylentilerini duymadım, istifayı düşünmedim.’’ diye konuştu. Derviş Eroğlu, nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin bir soru üzerine de, iki seçimin birbirine karıştırılmaması gerektiğini vurguladı.
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da seçim sonuçlarının, ‘halkın hükümete onay vermesi’ anlamına geldiğini söyledi. Saray Otel’de kurulan basın merkezine eşi Müge Denktaş ile gelen Serdar Denktaş, “Geçtiğimiz bir yıllık dönem boyunca ortaya koyduğumuz performansın reddedilmemiş olması bizi sevindirdi.” diye konuştu. KKTC vatandaşlarını, seçimlerdeki olgun tavırlarından ötürü kutladıklarını ifade eden Denktaş, az da olsa oy oranlarını artırdıkları için memnun olduklarını, ancak çok az oy farkıyla Güzelyurt ve Magosa’da birer miletvekili kaybettikleri için üzüldüklerini kaydetti.
Geçtiğimiz seçimlerde yüzde 13 oy aldıktan sonra dünkü seçimde yüzde 6’da kalan BDH lideri Akıncı, seçim sonuçlarına ve KKTC halkının kararlarına saygılı olduklarını söyledi. Seçim sonuçlarının hayırlı olmasını dileyen Akıncı, “Az oy almış olmamız, BDH’nın fikirlerinin yanlış olduğunu göstermez. BDH, KKTC’nin geleceği için, Annan Planı çerçevesinde birleşme, ekonominin iyiye gitmesi ve Kıbrıs Türkünün kendi kendini yönetmesi konularında mücadelesine devam edecektir” diye konuştu. Mustafa Akıncı, “Partisinin kaybettiği oyların nereye gittiğinin” sorulması üzerine, “Büyük ihtimalle CTP’ye gitmiştir” dedi.
Cumhurbaşkanlığı yolu göründü
Kıbrıs'ta dün yapılan erken seçimler, hem nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimi hem de Kıbrıs müzakerelerinin nasıl yürütüleceği konusunda belirleyici olacak. Seçimlerden zaferle çıkan CTP lideri Mehmet Ali Talat'ın nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olması yüksek ihtimal. KKTC halkına teşekkür eden Talat, "Kıbrıs Türk'ü niyetini belli etmiştir. Adalet ilkeleri ve eşitlik içinde çözüm isteyen insanlarla, Kıbrıs sorunu aşılacaktır." şeklinde konuştu.
Seçim notları:
Yüksek Seçim Kurulu, seçim yasaklarına aykırı haber yayınlayan Yeniçağ, Kıbrıs, Kıbrıslı, Yenidüzen ve Halkın Sesi, Cumhuriyet, Afrika gazetelerinin satışını durdurdu.
14 ay aradan sonra yapılan erken genel seçimlerde ülke çapında kayıtlı 147 bin 249 seçmen Cumhuriyet Meclisi’nin 50 yeni üyesini belirlemek için toplam 575 sandıkta oy kullandı.
Cep telefonu ve fotoğraf makinesi ile oy vermenin yasak olduğu seçimlerde yaklaşık 2 bin görevlisi çalıştı.
CTP taraftarları seçim yasaklarının başladığı cumartesi akşamından oy kullanma işleminin başladığı pazar sabahına kadar Lefkoşa’daki fakir Kafesli Mahallesi’nde nöbet tuttu. UBP ve DP taraftarlarının fakir mahalle halkından pirinç, bulgur veya tatlı karşılığında oy istediği öne sürüldü.
Lefkoşa’dan aday olan Başbakan Mehmet Ali Talat, evi Girne’de olduğu için orada oy kullandı. Kendisine oy atamadı.
 
*
 

TC:
 
  - KKTC İÇİN İKİ ÖZGÜN KAYNAK ESER YAYINLANDI...

ANKARA (MAK AJANS)- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) üzerine iki kaynak kitap yayımlandı. Bunlardan biri siyasi partiler ve seçimleri diğeri ise nüfus yapısını konu ediyor.
Her iki kitapta;  “Tarihsel Süreçte Kıbrıs Türk Seçimleri ve Yönetimleri” ile “Kıbrıs'ta Türk Nüfusu”, TC Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Maliye Başmüfettişi (Eski TC Lefkoşe Büyükelçiliği Maliye Müşaviri) Ahmet AYDOĞDU tarafından kaleme alınmış.
Ahmet Aydoğdu, 2001-2004 yılları arasında TC Lefkoşe Büyükelçiliği Maliye Müşaviri olarak görev yapmış. Kitapları da görev yaptığı süre içinde KKTC' de hazırlamış ve Türkiye' ye dönüşünde de kendi imkanları ile bastırarak piyasaya sürmüş. Aydoğdu'nun bu iki kitabı yazmasına, aradığı bilgileri bulamayışı, bulduklarını da yeterli görmeyişi neden olmuş.
Ahmet Aydoğdu'nun bu çalışmaları, KKTC tarihe ışık tutacak, araştırmacılara da özgün birer kaynak eser niteliğinde. Bugüne kadar benzer bir çalışmanın olmaması, bu iki eseri daha da değerli ve anlamlı kılıyor...
“TARİHSEL SÜREÇTE KIBRIS TÜRK SEÇİMLERİ VE YÖNETİMLERİ”:
Ahmet Aydoğdu' nun başlangıçta, seçim sisteminin genel bir özeti olarak kaleme aldığı “Tarihsel Süreçte Kıbrıs Türk Seçimleri ve Yönetimleri”,  daha sonra, 1960 yılından günümüze kadar tüm yönetimleri, Bakanlar Kurulu Üyelerini, Anayasa ve BM (Annan) Planı Halkoylamalarını, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, milletvekilliği genel, erken ve ara seçimlerini, yerel seçimleri, meclis başkan ve üyeleri ile siyasi parti ve örgütlenmeleri  derleyen bir çalışmaya dönüşmüş. Kitabın sonuna; özellikle 20 Şubat seçimleri ile ilgilenenlere son derece yararlı olacak 1976-2003 dönemi milletvekili, belediye başkanı ve muhtarlık seçim sonuçları da; mahalle, köy ve beldeler itibariyle ek olarak konmuş.
“KIBRIS'TA TÜRK NÜFUSU”:
Ahmet Aydoğdu' nun “Kıbrıs'ta Türk Nüfusu” kitabının kaynağını, İngiliz Yönetimi Dönemi (1878-1960) ile KKTC' nin ilk kuruluş yılında gerçekleştirilen sayım sonuçları yanı sıra,  Güney Kıbrıs Rum Yönetimi' nin (GKRY) yayınlamış olduğu 1973 yılı ve sonrası nüfus istatistikleri ile KKTC' nin 1983 yılında ilan edilmesini müteakiben sadece 1996 yılında  yapılan nüfus sayımı anket sonuçları, oluşturuyor. Kitapta, Türk nüfus açısından “1881-1960” ve “1881-2003” dönemlerini kapsayan iki “Nüfus Projeksiyonu” yapılmış. Bu projeksiyonlar Rum nüfusun Adada Türk nüfus aleyhine nasıl geliştiğini de çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.
AHMET AYDOĞDU ?
1 Temmuz 1958 tarihinde Niğde ili Bor ilçesinde doğdu. İlk, orta, lise ve yüksek öğrenimini Ankara'da yaptı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümünden mezun olduktan sonra 1980 yılında Maliye Müfettiş Yardımcısı olarak T.C. Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu  bünyesinde ilk kez kamu görevine başlayan yazar, sırasıyla bu Bakanlıkta  Maliye Müfettişi, Maliye Başmüfettişi, Maliye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı görevlerinde bulundu. 2001-2004 Döneminde üç yıl süre ile aynı Bakanlığın yurtdışı kadrosunda,  Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşe Büyükelçiliği Maliye Müşaviri olarak görev yaptı. 1990-1991 Döneminde Ankara Yeminli Mali Müşavirler Odası Müteşebbis Yönetim Kurulu Üyeliği, 01.01.1998 –12.07.2001 tarihleri arasında M.T.A. Genel Müdürlüğü Denetçiliği ve 28.07.2003 –01.02.2004 tarihleri arasında KKTC Türk Cemaat Meclisi İnkişaf Sandığı Kefalet ve Kredi Şirketi Ltd. Yönetim Kurulu üyeliğinde de bulunan yazar halen Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulunda Maliye Başmüfettişi olarak görev yapmakta olup,  evli ve iki çocuk babasıdır. Yazarın denetim ve personel rejimi konularında yayınlanmış makaleleri ile “Tarihsel Süreçte Kıbrıs Türk Seçimleri ve Yönetimleri” ile “Kıbrıs'ta Türk Nüfusu” isimli basılmış kitapları bulunmaktadır. Haberleşme adresi: aaydogdu@mtk.gov.tr  (23.01.2005)

*

Rum-Yunan:
 
 

DÜNYA: